11 Ağustos 2017 Cuma

Ordaydım.... Mısır/Piramitler....


Ordaydım...

Mısır....


Afrika kıtasının kuzey indeki Nil nehri nde yer alan Mısır sadece Arap ların değil, milattan önce 3 binlere uzanan tarihiyle bütün insanlığın önemli kültür merkezlerine sahip. Bir yanda antik mısır tarihi, diğer yanda her mevsim tatil imkanı sunan kızıldeniz ve uçuz fiyatlı otellerle ilgi odağı.

Ve yine belirtmek isterimki İngilizce konuşmak çok önemli. Halkın çoğu yabancı dil bilmesede sizinle muatap olacak kişiler, çarşı pazarcılar ingilizce çat pat konuşabiliyorlar. Onun için lütfen yaşınız kaç olursa olsun illede İngilizce öğrenmeye önem verin.















Mısır denilince tabiki akla ilk önce piramit ler geliyor. Ama daha önce Mısır daki son olaylar yüzünden güvenlik soru işareti yaratıyor. Arab bahar rının Mısır dan da geçmesi ve olaylar oralarda seyhat etmeyi malesef engelliyor.

Mısır a Arab Baharı öncesi  (2002) ve sonrası gittim. Her ikisinde de Kahire deydim. Gerçekten insan biraz o yıkık dökük yerleri görünce biraz ürperiyor ama yinede olsun diyorsun. Gezmeye, görmeye değer bir yer diye aklından geçiriyorsun.













Neyse biz keyfimize bakalım ve seyhatimizi doya doya yaşamaya başlayalım. Mısır denilince hemen akla dediğimiz gibi piramitler geliyor. Kültür dolusu Mısır da hem kültürü yaşamak görmek hemde deniz keyfi sürdürmek isterseniz. Size hemen Hurghada ve çevresi yada Sham El Sheik tavsiye edeceğim.

Deniz ve kültürü bira arada yaşamak isterseniz....
Hurgahda ya giderseniz günü birlik tur ile piramitleri görme imkanınız olur. Sabahın erken saatlerinde bulunduğunuz hotel den sizi gelip alırlar ve 500 km uzakta olan Kahire şehrine gidersiniz. Sabahın körü derken tabi oldukca gece yarısı karanlıkta.  Kızıl deniz boyunca Sinai yarım adasına kadar yollarda gider ve sabah 9-10 trafik durumuna ve şöförün ruh haline göre 11- 12 de falan orda olursunuz.











Kahire muhteşem bir şehir ve hatta Afrika kıtasının en kalabalık şehri olduğu söyleniyor. Kimine göre 20 milyon kimine göre 25 milyon. Kent in ortasından geçen dev Nil nehri şehire yeşillikler katıyor. Anlatılanlara göre eski Mısır da şehrin bir tarafi bu dünya öteki tarafı öbür dünya olarak adlandırılıyormuş Öbür dünya dedikleri tarafta hep mezarlıklar oluşturmuşlar.

Kahire de de birçok insan para kazanmak için size birşeyler satmak isterler. Okadar ısrarcılarki tarif edilemez derecede. Türkiye deki satıcılar bunların yanında çok mahsum kalıyorlar. Ve inanın yanlz sokakta yürümeniz imkansız. Mutlaka bir satıcı sizi hemen yakalıyor ve kısa zamanda etrafınızı diğer seyyar satıcılar sarıyorlar. Çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Gerekirse profosyonel yardım alın. Mesela yakınınızda bir polis memuru falan varsa hemen onun yanına kendinizi atınız.














Yollardaki araçların % 90 'ı çarpık, eski ve trafik felç halk buna alışmış. Yaz aylarında giderseniz çok sıcak. Tur ile gittiyseniz zaten rehberiniz sizi her türlü sorunlardan uzak tutar.

Kendi çabalarıyla Kahire ye gelenler için oldukça ucuza hoteller var. Günümüzde internet portallarında çok uçuza konaklamalar buluna bilinir. Şehir içi ulaşım için taksicilerle pazarlık yapmalısınız. Eski bir taksi seçerseniz klima yok, yeni olan taksilerde klima var. Elinizde yada çep telefonunuzda haritayı eksik etmeyin. Yoksa taksi sizi epey gezdirdikten sonra gideceğiniz yere ulaştırır.















Kahire de yemeklerde çok güzel. Müslüman ülke olduğu için herhangi bir sorun olmasada çoğu restorantlarda, imbislerde ve ayak üstü yemek yenilen yerlerde yemekler pamuk yağından yapılıyormuş. çünki pamuk yağı diğer yağlardan daha uçus olduğundan terçih ediliyormuş













Sizde benim gibi yapın, dünya nın neresine gidersem gideyim ya Mc Donalt ya Burger King yada Pizza hut gibi yerlerde yemek tercih ediyorum. Sizde aynısını Kahire de yapabilirsiniz.
















Şehir çok pis. Gittiğinize gideceğinize pişman olursunuz. İnsanlar çöplerini sokaklara atıyor, kimse kapısının önünü temizlemiyor. Birde çöl fırtınası estimi artık yandınız. Her taraf tos toprak oluyor.
Zaten pis olan sokaklara birde Sahara çölünün kumları eklenince artık düşünün ne hallerdeyiz...














Kahire de gidilecek en önemli yerlerden olan dünyaca ünlü Kahire Müzesi. Tur ile gittiyseniz zaten giriş üçreti tur un içinde siz ödemiyorsunuz. Kendi başınıza gittiyseniz çok yüksek bir üçret değil. Müzenin önü ana baba günü gibi. Ortalık çoook karışık. Gelen turist otobüsleri taksiler, yolcular adeta yıkılıyor ortalık

Müze gerçekten çok harika. İçerde binlerce görmeye değen eserler var. Özellikle Tut Ench Amun maskesi. Kral ölürken yüzünü o altın maske ile kapatmişler. Ayrıca müze nin içinde birde mumya bölümü var. Oraya ekstra üçret ödüyorsunuz girmek için. Birkaç kattan oluşan muze çok ilgin eserlerle dolu. Müze nin Kahire dışına taşınacağını söylüyorlar ama yıllardır bir türlü taşınamadı.

Müze yi gezdikten sonra o yoğun trafikten zar zor sıyrılarak Gize ye gittik. Pyramit leri görmek için heyecanlandığımı gizliyemem. Bu arada şunuda belirteyim. Kahire gerçekten çok pis olduğu gibi dünyanın her yerinden gelen insanlarla dolu oaln müze de malesef pislik içinde.












Gize  yaklaşırken o devasal piramitlerin uçlarını görmek bilene heycanımızı yükseltti. Ve bulundukları yere ulaştığımızda dönüp Kahire ye doğru baktık. Tos toprak içinde görünen koccaman bir şehir. ayaklarımızın altında serlipmiş duruyordu. Şu küçük piramit resimde gördüğünüz 7 bin yıllık ilk piramit yapımı denemelerindenmiş. Rehberimiz öyle söyledi.















İnsan ilk gördüğünde gözlerine inanamıyor. Onlarca taşı üst üste koyarak dev bir yapıttı insanlar yapmamıştır diye düşünüyor. Aynen bende şahsen bu yapıların insanlar tarafından yapıldığına inanmayanlardanım. Kimler yaptı sorusuna gelince şu veya bu diyemiyorum.

Araştırmacılara göre milattan 3 bin yıl önceye dayanıyormuş yapılış tarihleri. Keops, Kefren ve Mikerinos adındaki piramitler bazı araştırmacılara göre on bin yıl önceki gök yüzündeki Orion takım yıldızlarınaa göre yapılmış deniyor.









Taşların her biri 20 ton olduğunu çoğu bilmiyordur.2 milyon 300 bin taştan yapılmş. Bu kadar taşları çölün ortasında nerden bulup getirdiler, nasıl getirdiler bilinmiyor. Çoğunlukla tahminler yürütülüyor. Firavun un yaptırdığı söyleniyor. Milattan 3 bin yıl önce yapıldığı söyleniyor.

Kimileri piramitlerin daha önceden burada var olduklarını ve Firavun ların buraya gelip sonradan yaşamaya başladıkları tahminler arasında. Artık neye inanalım bilemiyoruz.
















Dünya nın en önemli yapıtları olduğu kesin. Günümüzde bilene böyle bir yapı yapmanın imkansız olduğunu bilim kabul ettikten sonra milattan binlerce yıl önce insan oğlunun böyle yapılar yapabileceği akıl almaz oluyor. Sadece dış görünümü değil, içindeki daracık koridorlar vs. nasıl planlanmış, nasıl yapılmiş bilinmiyor.

















Piramitlerin içine girme imkanı var. Turistler için sadece belirli bir bölgeye girebiliyorsunuz. Tabiki üçret karşılığı giriş. Dar alanlardan ve karanlıksı yerlerden korkuyorsanız ve sıkıntı yapıyorsa piramit in içine girmenizi tavsiye etmiyorlar. Çünki içeriye dar tünellerden büklüm halinde eğilerek giriyorsunuz. Giriş kapısında yerli çocuklar duruyorlar ve sizden bahşiş bekliyorlar. Biletinizi almiş olduğunuz halde kapıda görevliler gibi duruyorlar ve sizde onları gerçekten görevli sanıyorsunuz. Gerçi devamlı durmuyorlar ama genelde hep buradalar. Tur rehberiniz onları kovaldımı gidiyorlar..















Bu devasal üç piramidin isimleri Keops piramidi 145 metre yüksekliğinde ve tahminen milattan önce 2550 yıllarında yapıldığı, Kefren piramidi 143 metre ve en ufağı Mikerinos piramidi 66 metre olduğu söyleniyor.

Bu arada tekrar belirmekisterim. Kahire şehir içinde olduğundan daha beter burada yani piramitlerin yanında seyyar satıcılar sizin etrafınızı sarıveriyorlar. İllede size birşeyler satmak istiyorlar. Okadar inatçılarki istemediğinizi belirttiğiniz halde üzerinize adeta saldırıyorlar. Bu hiç hoş olmayan bir davranış sergiliyor. Sizi resmen taciz ediyorlar. Burada da hemen polis görevlilerinin yanına sığınmanızı tavsiye ederim. Özellikle yanlz gittiyseniz vah halinize. Ve sonra düşünüyorsunu bu insanlarmı yapmış bu piramitleri diye....













Ve birde Spinx var. Piramit lerin önünde sanki bekçilik yapıyor. Dev bir aslan vucudunda kocaman insan kafası piramitlerle bütünleşmiş olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde  halen tartışılan konulardan biride piramitlermi önce vardı yoksa Spinx mi oradaydı bilinmiyor.















Çölün ortasında böylesine muhteşem yapıtları görmek zaten bir olay. Harika yapılar. Her insanın mutlaka görmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık kimler yaptı nasıl yaptı ,neden yaptı, bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey bu yapıtları her insanın görmesi. Mutlaka gidip görün.

Herhangi bir Mısır lıya sorduğumda bu piramitler kimin eseri diye hemen milli duyguları kabarıyor ve bizim atalarımızın eseri diyor. Biz yaptık diye gururlanıyor. Madem sizin atalarınız okadar akılıydı ve böyle muhteşem yapıları binlerce yıl önce yaptılar ozaman siz günümüzde galaksiler arası seyhat etmelisinzdir diye söyleyince bayağı bir kırılıyorlar.




,










Mısır da irili ufaklı yüzlerce piramitler var. Ve yüzlerce heykeller, yapılar mevcut. Ülke nin güneyinde Luxor da yine harika yapılar göz kapaştırıyor. Nil nehri boyunca onlarca tarihi eserleri görmek mümkün. Birçok eser Mısır sınırlarından yurt dışına getirilmiş ve dünya nın en ünlü müzelerinde sergilenmekte. Londra, New York, Berlin gibi dünya metropollerindeki müzelerde Mısır a ait birçok eserleri görebilirsiniz.

Diğer resimler için tıklayın: https://www.facebook.com/yasartan1/media_set?set=a.10150901424199090.443312.809604089&type=3


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ordaydım Hindistan

Ordaydım... Bu seferki yolumuz Hindistan. Çok göremek isteğim bir ülke değil aslında ama o Taj Mahal ı illede görmek istiyordum. Bu sefer ...