11 Ağustos 2017 Cuma

Ordaydım.... Abu Dhabi....

Ordaydım...

Abu Dhabi....


Birleşik Arab Emirleri ni oluşturan 7 emirat tan birisi ve başkenti olan Abu Dhabi turistlik anlamda birinciliği Dubai a kaptırsada görülmeye değer bir yer. Dubai a gittiyseniz Abu Dhabi yede mutlaka uğramanız gerek. 

Burada da hemen belirtmek isterim İngilizce öğrenmelisiniz. Biliyorsanız ok de bilmeden yurt dışı gezilerine katılmanızı kesinlikle tavsiye etmem. Mutlaka İngilizce öğrenin. Günlük ihtiyacınızı karşılayacak kadar bilsenizde yeterli Şu çarşı pazar ingilizcesi de kafi olur. 


Abu Dahbi düzenli ve modern bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Çok eski tarihi olan Abu Dhabi adını çölde su bulmak için öncülük yapan bir ceylandan almış. 
Diğer Arab ülkeleri gibi burasıda çalışarak zengin olmadığını sanırım herkez biliyor. Küçük bir balıkçı kasabası olan şehir petrolün bulunmasıyla zenginleşerek günümüzde lüksün, modernliğin ve ticaretin sembolu haline gelen bir ülke oldu.


 2014 yılında  1,5 milyon ile Arab Emirliklerinin ikinci kalabalık şehri olmuş. Resmi dilleri Arapça olan şehirde yaygın olarak İngilizce de konuşulmakta. Tabelalar Arapça ve İngilizce yazılıyor. 

Diğer Arab ülkelerinde ve özellikle Dubai da olduğu gibi Abu Dhabi de de çok sayıda Asya lı işçiler çalışmakta. Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Filipinler vs. gibi fakir ülkelerden gelen işçiler Arab Emiratlarının gelişmesini sağlıyorlar. ,

 

Yıl boyu güneşli olan şehir sub tropikal ve kurak iklime sahiptir. Yaz ayları en sıcak dönemini yaşayan şehirde termometreler 55 dereceyi gösteriyor. Kış ayları seyhat etmek için en güzel zamandır. Rahat ve güzel bir tatil yapacağınız dönem. 



Abu Dhabi de ulaşım çok rahat. Her yere taksi ile gidebilirsiniz. Otobüsler de ulaşım için çok uygun ve uçuz.  Hava alanından taksi ile hotele gittm. Hatta otobüs ilede gidebilirdim. 


Hotelime yerleştikten sonra şehri turlamak için ilk önce big bus istasyonuna gidip bilgi edindim. 
Zaten Marina Mall alışmerkezi önünde standları var. Onlar hemen size teklifte bulunuyorlar. 


Zaten 7 gün şehir de kalacağım için 7 günlük bilet aldım. Big Bus çalışanları genelde Filipin li bayanlar. Ülkelerinden buraya çalışmaya gelmişler. Otobüs şöförleri ise Hint li yada Pakistan lı. 

Sabah tan akşama kadar otobüs ile birçok yerleri gezdim. İstersem yarım gün istersem tam gün otobüs ile gezebiliyor, hatta istediğim durakta iniyor ve gezdikten sonra birbaşka Big Bus a binerek gezmeye devam ediyorum.  
Akşam üstü ise kornej dedikleri sahil boyunda geziyorum ve denize giriyorum. 


Abu Dhabi de Etihat Hava Yolları nın binası olan 4 tane Etihat Tower lar sahil sonu Emirat Palace nin hemen karşısında yer alıyor.  İsterseniz Observation Desk at 300 Plazanın 74. katında ve 300 metre yükseklikte. Abu Dhabi nin en güzel ve muhteşem manzarasını en güzel bir şekilde kokteyllerinizi yudumlarken o izleyebileceğiniz yer. Burada yemek falan yemek isterseniz kıyafetiniz düzgün ve cüzdanınız kabarık olmalı. Bizden söylemesi. 

Abu Dhabi de gezileceklek yerlerden biriside  Heritage V,illage. Şehrin tarihi hakkında bilgi edinmek ve insanların zamanında nasıl yaşadıklarını görmek isterseniz mutlaka gitmelisiniz. Birnevi açık hava müzesi. Sahilin tam karşısındaki yarım adada yer alan Heritage Village hemen Marina nın yakındında bulunuyor. 


Burada eskiden nasıl yaşanılıyormuş bire bir görebilirsiniz. Herşey çok şahane harika ve muhteşem. Açık hava müzesinde cezvelerde kahve pişirilen kamp ateşi, keçi tüyünden yapılmış çadır, falaj sulama sistemi gibi çöl yaşamına dail öğeler görmek mümkün. Zanaatkarların geleneksel el becerilerini sergiledikleri alanların bulunduğu müzede kurutulmuş otlari el yapımı sabunlar alabileceğiniz, soğuk birşeyler içebileceğiniz bir dükkan da bulunuyor. 


Kendiniz birden o eski zamanlara gitmiş gibi hissedebilirsiniz. Zamanında adamlar nasıl yaşıyorlarmış. Zamanında derken daha düne kadar. Çöl yaşantıları nasıl değişmiş ve kentleşmiş.


Abu Dhabi nin en ünlü alışveriş mağazası Marina Mall corniche road üzerindeki dalgakıranda bulunuyor. Hemen bu Heritage Village nin yakınında. 201 yılında açılmış olan bu alışveriş merkezi gelen turistlere ve yerlilere çok sayıda çeşitli seçenekler sunuyor. Dünya markalarının birarada olduğ merkez de yemek yiyebileceğiniz pek çok kafe ve resterontlar bulunuyor. 


Ayrıca  alışveriş merkezinin içinde bir kule bulunmakta. Kuleye çıkarak tüm sahili  kahvenizi yudumlarken görebilirsiniz.



 Marina Mall ın yakındına birde dönme dolap bulunuyor. Arzu ederseniz gece gündüz gondollara binerek şehri seyredebilirsiniz. 


Abu Dhabi de dünyaca ünlü hotellerden olan Emirate Palace güm görkemiyle süzülüyor. Arap mimarisi yapısıyla dikkatleri üzerine çeken otel yüksek standartlara sahip ve 2006 yılından beri hizmet vermekte. 6 yıldızlı olan ve Kempinski oteller zinciri tarafından yönetilen tesiste film çekimleri yanısıra büyük bir ticaret merkezine sahip. 1.3 kilometre uzunluğundaki özel plajı ile dünya nın en zenginlerini ağırlamakta. Dubai daki Burj el Arab oteli gibi burada da kalmak yerine bir kahve içmek olanağı var. Üçreti tabiki dudak ısırtacak.


İçeriye girip görmek gibi bir hevesimiz olmadığından önünden geçmekle yetindik. Zaten içeriye girmek için sanki devlet dairesinden izin alırcasına ordan oraya başvuruda bulunmak istemedik. Hemen Emirat Towers ların karşısında bulunuyor 


Abu Dhabi nin adalardan oluştuğu bir şehir olduğundan her ada kendi çapında bir güzellik sergiliyor. En meşhurlarından olan Yas Island da çeşitli yapılarıyla büyük ilgi çekiyor.

Kent merkezinden arabayla 30 dakika içerisinde ulaşabileceğiniz Yas Island 2006 yılındaki geliştirme projesi kapsamında eğlence ve alışveriş bölgesine dönüştürülmüş. 2018 yılında tamamlanması planlanan bu süreç içerisinde adaya kafeterialar, restoranlar dışında dev alışveriş merkezleri, su parkı, formula 1 pisti ve marina inşa edilmiş. 5 yıldızlı lüks otellerin hizmet verdiği ada büyük küçük herkese  Ferrari ve Warner Bros gibi dünyaca ünlü markaların eğlence merkezleri faaliyet gösteriyor.

 

 Yas Island denildimi hemen akla dünyaca ünlü İtalyan otomobil firmasının spor araçlarını temsil eden Ferrari World geliyor. Dünyada Ferrari markasını taşıyan ilk ve tek eğlence parkı olma ünvanını taşıyan Ferrari World Abu Dahbi Yas Adası üzerinde bulunuyor.


 İnşasına 2007 yılında başnan ve yapımı sırasında Fransadaki Eyfel Kulesi nde kullanılanın 2 katı kadar çeliğe ihtiyaç duyulan hız temalı park, 2010 yılında ziyarete açılmış. 


Özellikle hız tutkunlarının ve motor sporlarına ilgi duyanların akın ettiği parkın 86 bin metrekarelik alani içerisinde ailelere ve yetişkinlere özel çok sayıda oyuncak sunuluyor. 


Gerçekten hız merakı ve Ferrari hayranıysanız bütün gününüzü orada geçirmenizi öneririz. 
Bir miktar üçret ödeyerek büyük müzeye girebiliyor ve hızlı lunapark tireniyle heyecan dolu anlar yaşayabilirsiniz.  


Ferrari World da dev bir alışveriş merkezide bulunmakta. Ailece ve dostlarınızla geçireceğiniz güzel bir gün için tavsiye ederiz.

 
İlginç mimarisiyle ve kırmızı renk ile yürekleri hoplatan Ferrari arabaları nı Arab Emirat larında bol bol görebilirsiniz. 


Yarış pistinde çeşitli Ferrai modellerinin yarışını canlı olarak izleye bilirsiniz. Heyecan dolu yarışda hız sınırı tanımayan şöförler İtalyan markası Ferrari yi Abu Dhabi de şahane sergiliyorlar. 


Abu Dhabi de pazar yerine gitmek nasip olmadı. Hatta pazar yeri olup olmadığınıda araştırmadım açıkcası. Ama dev AVM leri gezmek nasip oldu. Oysa sevmem AVM lerde gezmeyi. 


Dışarda hava nın sıcaklığından kaçacak yer aradığım için alışveriş merkezlerine girdim hep. Abu Dhabi Mall, Marina Mall, World Trade Center gibi dev alışveriş merkezleri. Bu alışveriş merkezlerinin supermarketlerinde gayri müslümler ayrılmış bölümler bulunmakta. 


Burada gayri müslimlere yönelik et ürünleri satılmakta. Alışveriş merkezleri tabiki biraz pahalı oluyor. Dubai daki pazar yerleri gibi Souq lar heralde daha hesaplıdır. Abu Dhabi nin çoğunluğu Asya lı işçilerin yaşadığı cadde Hamdan Street.


Hamdan Street te çok sayıda ucuz dükkanlar bulabilirsiniz. Özellikle hediyelik süs eşya dükkanları sıra sıra sizleri bekliyor. Satıcıları genelde her yerde olduğu gibi Asya lılar. Çoğu Cin malı olan tekstil ürünleride bulmakta mümkün. Ayrıca bu semt te çok ucuza güzel yemek yeme imkanı var. Müslüman bir ülke olduğundan gönül rahatlığıyla güzel yemek yiyebilrisiniz. 
  



Abu Dhabi de çok hoşuma giden o devasal yapıların arasındaki arab mimarisi ne has camiler. 



Çok harika görüntüsü olan bu cami lerde ibadet etmek çok güzel bir duygu olsa gerek. Ezan sesi dev binalara yansıdıkça yankılanıyor.   


Ve söz camilerden açılmışken bende şimdi Şeyh Zayid Cami sini size tanıtmaya çalışacağım. Big Bus ile oraya gittim. Abu Dhabi nin simgesi olan bu cami yi Abu Dhabi ye gelipte görmemek olmaz. 


Yapılış süresinde aralarında Türkiye nin de bulunduğu 9 ülkenin katkı sağladığı Şeyh Zayid Camii Mussafah ve Maqta köprüleri arasındaki bir tepede bulunuyor. 


Birleşik Arap Emirleri nin kurucusu olan ve 2004 yılında vefat eden eski devlet başkanının anısına inşa edlin camii mimari özellikleri ve ihtişamı nedeniyle gezginlerin Abu Dahbi gezilecek yerler listesinde yer alıyor. 




Cami de görebilecekleriniz arasında İznik çinileri, dünyanın en büyük el dokuması halısı ve avizesi başı çekiyor. Ve dünya nın her yerinden turistlerik akın ettiği camii uygun kıyafetlerle gezme zorunluluğu var. Kıyafetleriniz uygun değilse girişte size uygun kıyafetler kiralanıyor. 


Türkiye den özel getirilen İznik çinileri önünde çok sayıda turistler poz vermeyi seviyorlar. Dünyaca ünlü İznik çinileri Abu Dhabi deki Şeyh Zayid camisine ayrı bir güzellik katıyor. 


İçeriye girmeden önce tabiki ayakkabılar, terlikler çıkartılıyor. Cami nin ana salonuna girdiğinizde dünya nın en büyük halısına ayak basacaksınız. İran da yaklaşık 2 yılda 1200 den fazla çalışanın emeğiyle elde dokunan ve doğal boyalarla boyanan bu halı yaklaışık 5700 metrekare büyüklüğünde ve 35 ton ağırlığında. 



Allah ın 99 adının sade ve etkileyici bir kaligrafiyle yazıldığı duvar da caminin en dikkat çeken bölümünü oluşturuyor. 


Camiyi aydınlatan yedi büyük avize, Swarovski Almanya dan getirilmiş. Ana kubbeye asılı olan büyük avize on metrelik çapı ile yaklaşık 9,5 ton ağırlığında 


Camii nin kapalı alanında aynı zamanda 7800 kişinin aynı anda namaz kılabilecek şekilde yapılmış. Ve neredeyse tüm Abu Dhabi halkının namaz kılabileceği camii de 40 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. 

Dünya nın her köşesinden mimarın, ustanın, malzemelerin en iyisi getirilmiş. Verilere göre 38 büyük inşaat firması ve 3 binden fazla işçinin çalıştığı camide İtalyan, Alman, İran, Fas, Hint, Türk, Çin, Yunanistan, İngiltere ve Yeni Zelanda dan işgücü ve malzemeler kullanılmış. 


Tabi yine benim dikkatimi güvenlik görevlileri çekti. Hepside Asya nın çeşitli ülkelerinden gelmiş işçiler. Kimi içeride güvenliği sağlarken kimileri yaz günleri 50 dereceyi bulan sıcaklıkta dışarıda görev başındalar. Ve zavallılar o elbiselerle ter içinde kalıyorlar. Tatminkar bir üçret almamalarına rağmen hiç yoktan iyidir diyorlar. 


Ana hatlarıyla Arap mimarisini yansıtmasada saf ve temizliği simgeleyen beyaz renk harika duruyor. Camiyi karşıdan görenler Hindistan daki Tac Mahalle a benzediğini söylüyorlar. Yapımında temel olarak Babür ve Mağrip tarzı temel alınmış. Lahor ve Casablanca da bulunan iki caminin isimleri rol model olarak zikredilmiş. 4 büyük minarelerin yükseklikleri 100 metreyi aşıyor ve Arap/Endülüz tarzını yansıtıyor. 


Cami nin bulunduğu alanda birde kafeteria ve hediyelik eşya dükkanı var. Hem serinlemek için hemde birkaç hediyelik eşya almak için güzel bir yer. 


Caminin yaklaşık 17 bin metrekarelik avlusu dünyanın en büyük mermer mozaik uygulaması olarak kabul ediliyor. 


Abu Dhabi yarışıyor...

Arab Emirat larının başkenti olmasıyla beraber adını tüm dünya ya duyurma çabasına giren Abu Dhabi büyük çabalar harçıyor. Kesenin ağzını iyice açan yetkililer dünya da dikkat çekmek için elinden geleniyor yapıyorlar. Para hiç önemli değil Sınırsız milyar dolar lar harçıyorlar. Ve birbirinden ilginç binalarla tüm dünya da dikkat çekmeye çalışıyorlar....

Abu Dhabi dünya nın en yuvarlak binası Aldar ı yaparak bir ilke imza attı. Benzeri dünya nın hiç bir yerinde olmayan bu yuvarlak gökdelen sınırları zorlamaya devam ediyor. Üzerinde 3 bin cam panel kullanılan bina 33 ayda tamamlanmış ve mühendislik harikasi olarak görülüyor. Abu Dhabi komşusu Dubai dan bir adım öne sıçramak için elinden gelen herşeyi yapmaya karar vermiş. 


Abu Dhabi dünyanın en eğik binasına sahip olma özelliğini taşıyor. Eğikliği 18 derece olan bina İtalya daki Pisa kulesinden birinciliği aldı. 160metre yüksekliğindeki ve 35 kat olan ''Capital Gate'' adlı gökdelen 12 kattan sonra eğilmeye başlıyor. 2010 yılında ''dünya nın insan yapımı en yüksek ve eğik kulesi'' olarak Guinness rekorlar kitabına dahi edilmiş. 


Ve Etihat hava yollarının 4 lü küleleride fena sayılmaz. Abu Dhabi deki Emirat Palace karşısında olan binalar Etihat hava yollarının offisi. 

Yas İsland da bulunan Yas Hotel yarısı suyun içinde, diğer yarısı ise karada yer almakta. Benzersiz bir tasarıma sahip olan Yas Hotel aynı zamanda Viceroy Abu Dhabi diyede anılıyor. Genelde Formula 1 hayranları tarafından ziyaret edilen hotel doğrudan Formula 1 pistine bakıyor. 

Bu arada Abu Dhabi hava limanınında iç mimarisi çok şahane. Akıllarda kalan bir mimariye sahip. Buraya gelen her yolcu burasını gördümü hemen Abud Dhabi olduğunu bilecek şekilde. Dünya nın başka bir yerinde bu tür bir hava limanı iç mimarisi görülmemiş gibi...

Abu Dhabi de benim gezdiğim gördüğüm ve ''Ordaydım'' dediğim yerler bunlar. Tabiki başka birçok yerleri vardır bu şehrin. Artık Dubai ı geçermi geçmezmi bilemem. Ben gezmekle bitiremediğim gibi yazmakla da bitecek gibi değil. En iyisi siz bir gidin bakın nasılmış Abu Dhabi...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ordaydım Hindistan

Ordaydım... Bu seferki yolumuz Hindistan. Çok göremek isteğim bir ülke değil aslında ama o Taj Mahal ı illede görmek istiyordum. Bu sefer ...